Placido Domingo

Placido Domingo: zanger, dirigent en administrator. Hij zong maar liefst 140 verschillende rollen met meer dan 3600 voorstellingen, meer dan om het even welke tenor in de muziekgeschiedenis. Zijn meer dan 100 opnames van volledige opera’s, compilaties van arias en duetten en crossover discs hebben hem 12 Grammy awards opgeleverd, waarvan 3 Latin Grammys. Daarnaast heeft hij meer dan 50 muziek videos gemaakt en twee Emmy Awards gewonnen. Naast drie opera films – Carmen, La Traviata en Otello – was hij de stem van Monte in Beverly Hills Chihuahua, speelde hij zichzelf in The Simpsons, en werd zijn vertolking van Tosca vanuit de authentieke setting in Rome door maar liefst 1 miljard mensen in 117 landen gevolgd.

Hij heeft meer dan 450 opera’s en symfonische concerten gedirigeerd in de Metropolitan Opera, Covent Garden, Weense Staatsopera, LA Opera, Chicago Symphony, Wiener Philharmoniker, Montréal Symphony, National Symphony, London Symphony, Los Angeles Philharmonic en Berliner Philharmoniker. In 1993 richtte hij de internationale opera wedstrijd “Operalia” op.

Recent vierde hij zijn “40thAnniversary” in de Met, Weense Staatsopera, La Scala, Arena del Verona en Covent Garden. Voor de LA opera, waar hij de Eli and Edythe Broad Algemeen Directeur is, creërde hij de rol van Pablo Neruda in de wereldpremière van Daniel Catan’s Il Postino in 2010. Hoewel hij geen intentie heeft om naar het bariton repertorium te evolueren, voegde hij toch in 2009 de titelrol van Simon Boccanegra toe aan zijn repertorium met achtereenvolgende voorstellingen in De Met, La Scala, Covent Garden en in Madrid, Berlijn en Los Angeles. In het seizoen 2012/13 voegde hij nog twee nieuwe bariton rollen toe aan zijn repertorium, met name Francesco Foscari in I Due Foscari in Los Angeles en Germont in La Traviata tijdens zijn 45ste seizoen in de Metropolitan Opera.